Ambassadeurs van Zeilkoning.nl

4Sailors.nl Een unieke informatiebron voor zeilers: overzicht van zeilscholen, verhuur zeiljachten, havens + meer info over het zeilen op één kaart.

Yazz Digitale logboek van de reizen van de Yazz

 

Ambassadeur worden? Wil je ook ambassadeur van Zeilkoning worden? Neem dan contact op en wij bespreken graag met u de voorwaarden.

Zeilkoning meets Zeilkeizer

Zeilkoning & Bouwe Bekking

Blog

RUBBERBOOT

Ontspannen op het water doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Zo kun je meerdere sporten beoefenen op het water, denk aan surfen, zeilen of vissen. Zeilen en surfen zijn sporten die sterk op elkaar lijken. Tevens worden deze sporten voornamelijk beoefend door mensen die op een actieve manier ontspanning zoeken. Wanneer deze twee sporten je erg aanspreken kan het verstandig zijn om eerst een les te nemen, zodat je de voortstuwingstechniek direct goed aanleert.

Nederland kent veel recreatievissers. De sport is enorm populair in ons land, wel is het belangrijk om alle regels omtrent vissen goed na te leven. Alleen op deze manier kunnen we de populatie van vissen in stand houden. Voor de ultieme ervaring is goed visgerei belangrijk. Ook kun je de kans op grote vangst vergroten door met behulp van een rubberboot midden op een meer of plas te liggen. Het is belangrijk dat de boot stil is, dit kan door een fluistermotortje of door ouderwets te peddelen.

REDDINGSVESTEN WAAR OP TE LETTEN.

Iedereen kent ze maar helaas draagt niet iedereen ze consequent: een reddingsvest. En dat, terwijl een reddingsvest echt van levensbelang kan zijn. Er zijn verschillende soorten reddingsvesten. De kracht van het drijfvermogen wordt aangegeven met verschillende waardes, deze waardes worden uitgedrukt in Newton: 50N, 100N, 150N en 275N. Hoe hoger het getal hoe beter het drijfvermogen van het vest. Het is natuurlijk belangrijk om te kijken wat voor drijfvermogen nodig is. Een kind heeft uiteraard minder drijfvermogen nodig dan een volwassene met een compleet zeilpak en zeillaarzen aan. Wanneer u op zee gaat varen is het altijd verstandig om te kiezen voor een 275N.

TIP: Test uw reddingsvest eens is het zwembad. Dat is een goede manier om te ervaren hoe een reddingsvest daadwerkelijk werkt. Of het reddingsvest goed aantrekt en of het zich goed naar uw lichaam vormt.

 

GOLFHOOGTE, GEMIDDELDE GOLFHOOGTE, HOOGST GEMETEN GOLFHOOGTE?

Op het IJsselmeer hoort u via marifoonkanaal 1 vaak het begrip ‘golfhoogte’ maar wat betekenen golfhoogtes eigenlijk exact en hoe worden ze berekend?

De Centrale Meldpost IJsselmeer geeft altijd 2 golfhoogtes. De eerste is de gemiddelde golfhoogte en de 2e is de hoogst gemeten golf. De gemiddelde golfhoogte wordt berekend naar aanleiding van het gemiddelde van 33% van de hoogst gemeten golven door de meetboei. De hoogst gemeten golfhoogte is de hoogte van de daadwerkelijk hoogst gemeten golf. De hoogst gemeten golf kan wel 2 keer zo hoog zijn als de gemiddelde golfhoogte dus blijf altijd alert, ook omdat de golfhoogte snel toe kan nemen wanneer de windkracht aantrekt.

 

AIS VERPLICHT OP DE RIJN OOK VOOR RECREATIEVAART.

Vanaf 1 december 2014 geldt een AIS plicht op de Rijn voor alle vaartuigen groter dan 20 meter. Mocht u dus een recreatie (zeil)schip hebben wat langer is dan 20 meter dan bent u verplicht een AIS apparaat aan boord te hebben welke gekoppeld is aan een kaartplotter of een computer met actuele elektronische kaarten. Voor meer informatie kunt u kijken op de site van Rijkswaterstaat.

 

BTW VERKLARING ZEILJACHT.

Door aangescherpte regelgeving vanuit Europa kan het lastig zijn om een BTW verklaring te verkrijgen bij de douane. De douane heeft namelijk als standpunt dat er onomstotelijk bewezen moet worden dat er BTW over het zeilschip is betaald. Dit kan aangetoond worden door het overleggen van de originele aankoopfactuur waar het BTW bedrag op vermeld staat of u moet een ander document kunnen tonen waarop staat vermeld dat er daadwerkelijk BTW over het schip betaald is. Wanneer u een van deze papieren in uw bezit hebt, is het mogelijk om bij de douane een BTW verklaring aan te vragen. Overigens geldt voor alle schepen die aantoonbaar voor 1985 zijn gebouwd deze regelgeving niet. Voor deze oudere schepen is namelijk geen BTW verklaring verplicht. Meer informatie hierover kunt u vinden op de site van de Belastingdienst.

 

TEAK OF ANTISLIP OP HET DEK?

Het blijft een eeuwige discussie onder de meeste watersporters: to teak or not to teak…? Wanneer een nieuw schip gekocht wordt, rijst de vraag “Wel of geen teakhout op het dek en/of in de kuip?”. Afgezien van de investering is het veelal verstandig om op een staalschip geen teakdek te leggen want wanneer daar vocht onder komt, is de kans groot dat het staal drastisch wordt aangetast. Dit risico is bij een polyester ondergrond een stuk minder. De problemen met vocht versus houten vloeren in woningen zijn ons allemaal wel bekend: vocht onder hout is geen goede combinatie. Dat geldt helaas ook voor veel boten.

VOLVO OCEAN RACE!

18, 19 en 20 juni 2015 werd het Volvo Ocean Race festival in Den Haag georganiseerd. Dit was de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat de Volvo Ocean Race Nederland aandeed. Het was een pitstop van de 7 raceboten op de etappe van de Franse havenstad Lorient naar finishplaats Gothenburg in Zweden. Tijdens dit evenement kreeg De Zeilkoning zelfs kort de mogelijkheid met Bouwe Bekking, de schipper van Team Brunel, te spreken.

Zaterdag 20 juni 2015 vertrokken de boten vanuit de haven van Scheveningen richting Gothenburg waar ze uiteindelijk maandag 22 juni rond 12.30 uur zijn gefinisht. Het voor Nederland uitkomende Team Brunel behaalde op deze laatse leg een prachtige 2e plaatst waardoor Team Brunel na 8 maanden de wereld rond zeilen 2e is geworden in het algemeen klassement. Een  topprestatie.

Het gerucht gaat, dat Den Haag de nieuwe startplaats wordt van de volgende Volvo Ocean Race. Laten we allemaal hopen dat dit gerucht een feit wordt. Dat zou stad, land en de zeilsport in Nederland (weer) een geweldige boost geven want wat was het een fenomenale sportieve happening de afgelopen dagen!

WAT IS ZEILEN?

Zeilen is een techniek van voorstuwing op een zeilschip of een andere vaartuig met een zeil zoals een surfplank, catamaran, zeilwagen of ijszeiler.